School en ook hobby’s zijn al een tijdje opgestart, toch blijft het wennen aan de rush die september met zich voortbrengt. Je brengt de kinderen naar school en op woensdag breng je ze naar vijf hobby’s (of zo lijkt het toch). Elke ochtend opnieuw ervaar je diezelfde strijd om overal op tijd te geraken. Maar het kan ook anders. Lees hier 10 tips om ochtendstress te verminderen.
Goed begonnen…
Sta jij regelmatig op met het verkeerde been uit bed? Dan weet jij maar al te goed wat voor invloed het begin van de dag heeft. Een slecht begin is vaak ook het begin van een slechte dag. En een slecht begin is vaak te wijten aan ochtendstress. Iedereen moet op tijd opstaan, de brooddozen moeten gemaakt worden en hoe maak je nu duidelijk aan je kind dat hij toch echt wel zijn tanden moet poetsen. Wanneer de ochtend voorbij is, heb je het gevoel al een halve marathon gelopen te hebben.
Meer dan de helft ervaart ochtendstress

Heb je regelmatig last van ochtendstress? Je bent niet alleen, maar liefst 7 op de 10 ouders met jonge kindjes ervaart ochtendstress. Rustig wakker worden, zit er dus voorlopig niet in. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er geen manieren zijn om die ochtendstress te verminderen. De grootste vertraging in de ochtendroutine is doordat kindjes alles zelfstandig willen doen. Op zich helemaal normaal, maar natuurlijk ook frustrerend. Intussen tikt de klok maar verder.
10 tips om ochtendstress te verminderen
- Alles begint met een goede voorbereiding. Dek de ontbijttafel eens ’s avonds. Ook de boekentassen en lunchboxen maak je de dag voordien.
- Leg de kleren van je kinderen en van jezelf ook alvast klaar. Rek eventueel 10 minuten uit in de avond om samen met de kinderen te overleggen wat ze willen aantrekken. Als ze weten wat ze moeten aantrekken, gaat alles alweer een stuk sneller.
- De kinderen in de avond ervoor in bad doen, is een goed idee. Zorg ook dat je zelf de dag voordien al gedoucht hebt of in bad geweest bent. Zo maak je meer tijd vrij ’s ochtends.
- Sta zelf wat vroeger op. Het loont de moeite om slechts een kwartiertje vroeger op te staan. Zo maak jij jezelf rustig klaar, geniet je nog van een kopje koffie in alle stilte én ben je zelf voorbereid om je vooral bezig te houden met het sturen van de kinderen. Ben je best wel een ochtendmens? Sta eens een paar uur vroeger op, geniet van wat eigen tijd en plan een stukje zelfzorg in.
Sta wat vroeger op en begin de dag met een rustgevende of energiegevende activiteit. Lees bijvoorbeeld rustig de krant of een boek, of doe wat ochtendmeditatie of – yoga. Sporten is ook altijd een goed begin van de dag.
- Geef je kinderen verantwoordelijkheid. Maak samen met de kinderen een routine of volgorde waar ze zich aan kunnen houden. Beslis samen wanneer ze ten laatste opstaan en wanneer ze hun tanden poetsen,… Doordat je hen een stuk mee laat beslissen, zullen ze meer hun best doen om zich aan het vooropgestelde schema te houden. Maak daarvan een overzichtje en hang dit uit op een plaats waar de kinderen ernaar kunnen kijken. De checkpad is hier een ideaal hulpmiddel om een overzicht te krijgen.
- Probeer goede gewoontes te creëren binnen het gezin. De kinderen brengen bijvoorbeeld hun eigen bord en bestek naar de vaatwasmachine. Ook mogen ze gerust hun pantoffels op de juiste plaats zetten. En dat geldt eigenlijk niet alleen voor de kinderen…
- Zorg dat alle spullen op hun vaste plaats staan. Check ’s avonds alvast (of laat de kinderen kijken) of alle schoenen wel op de juiste plaats staan. Zo vermijd je heel wat frustraties in de ochtend. Hebben ze niet echt een vaste plaats? Dan is het zeker aan te raden dat wel te doen. Zo vind je alle spullen veel gemakkelijker terug.
- Begin de dag met liefde. Misschien is dit wel de belangrijkste tip van allemaal. Want niemand wordt echt vrolijk van de wekker of van: “Lukas, je moet NU opstaan!”. Maak je kinderen in alle rust wakker met een knuffel of zacht gefluister. Vraagt je kind om nog 5 minuutjes te blijven liggen? Dat kan, op voorwaarde dat hij na die 5 minuten meteen opstaat.
- Niet alles moet perfect zijn. Een gezonde lunchbox met alles erop en eraan is leuk, maar zeker niet elke dag nodig. De meisjes nog een dubbele invlecht geven, is mooi maar geen must. Als je dat belangrijk vindt, zeker doen! Maar het hoeft niet, of toch niet elke dag. Niet alles hoeft gelukkig perfect te zijn.
- Geef elke dag een nieuwe kans. Soms zijn er zo van die dagen dat de kinderen niet uit bed willen of dat je er zelf ook best wat humeurig bij zit. Zo’n dagen mogen ook. Laat het los en start de volgende dag gewoon opnieuw. Focus op de dingen die wel lukken.
Alle ballen in de lucht houden
Met deze 10 tips verminder je heel wat ochtendstress, maar het is helaas geen wondermiddel om volledig stressvrij te moederen. Ouderschap is mooi, maar tegelijk ook pittig. En ja, er komt soms wel wat chaos bij kijken. Merk je dat de stress je toch te veel wordt? Grijp op tijd in. Plan een gratis kennismakingsgesprek in en ik help je graag verder. Samen komen we er door!
