Welkom bij deze 10e aflevering van de MomWise Podcast.
Het ouderschap kan ons ontzettend veel plezier, vreugde en mooie momenten opleveren. Anderzijds is dat niet altijd zo, het kan ongelooflijk uitputtend en frustrerend zijn.
Het leven is nu eenmaal niet altijd fun. Je kinderen maken voortdurend ruzie, of je kind heeft het even moeilijk op school of je komt er plots alleen voor te staan als ouder. Het zijn maar enkele van de vele voorbeelden, die er voor zorgen dat het ouderschap niet alleen maar leuk is.
Hoe kan je nu weerbaarder worden tegen die stress van het ouderschap? Dat vertel ik je graag in deze 10e aflevering van de MomWise Podcast.
Het verschil zit m in de mate waarin jij als mama beschikt over wat we de nodige ‘hulpbronnen’ noemen om daar mee om te gaan.
Beluister deze Podcastaflevering nu via Apple of via Spotify.
- Omgaan met stress
Stress ontstaat als een situatie voor jou als stressvol aanvoelt. Er zijn een aantal manieren om hier mee om te gaan.
- Stress vermijden: als je het bijvoorbeeld stressvol vindt om van de ene hobby naar de andere te rijden, zou je er voor kunnen kiezen om elk kind max. 1 hobby te laten kiezen. Zo vermijd je de stress van het rijden tussen hobbies.
- Stress verminderen: je kan je kinderen laten meehelpen in het huishouden, zodat de avondspits iets minder druk wordt. Zo kunnen zij bijvoorbeeld als ze oud genoeg zijn de tafel dekken en afruimen en de vaatwasser in en uitladen.
- De impact van stress verminderen. Om dat te kunnen doen is het belangrijk om die momenten te herkennen, waarop je stress ervaart en voelt. Je moet als het ware luisteren naar je lichaam. Zo van oh daar is het weer. Wat stress met je lichaam doet en hoe je dit kan herkennen, vertelde ik in de vorige podcastaflevering.
Vervolgens kun je actief werken aan weer ontspannen. Dit kan ook weer op verschillende manieren. Wat ik zelf meestal aanraad, is het werken op je ademhaling, maar het kan ook iets anders zijn dat ontspannend voor jou werkt: vb. muziek luisteren, een boek lezen, een bad nemen,… wat wel belangrijk is, hoe vaker je dit doet in gewone situaties, dus zonder dat je veel stress hebt, hoe beter je geoefend bent om weer te ontspannen in of na stressvolle situaties. Je kan het vergelijken met spieren die sterker worden, door ze te trainen.
- Je partner
Opvoeden doe je meestal niet alleen, tenzij je alleenstaande ouder bent. De relatie met je partner kan ook weer een sterk hulpmiddel zijn of een extra bron van stress. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de relatie met je partner en het samen opvoeden.
Als je een fijne, liefdevolle relatie met je partner hebt dan is dat logisch dat dit als een extra hulpbron is. Je kan bij iemand terecht, op de moeilijkere momenten. Als je daarentegen een relatie hebt, die niet helemaal goed gaat om wat voor reden dan ook, dan vraagt dit nog eens extra energie van je, bovenop het ouderschap. Zeker als het respect voor mekaar weg is. Dat is de reden dat het hoe moeilijk ook, zeker in de babytijd, zo belangrijk is om aandacht te blijven hebben voor mekaar. Los van de kinderen. Om mekaar niet uit het oog te verliezen.
Een tweede aspect is jullie als ouders. Doen jullie het opvoeden en het huishouden samen of sta je er vaak alleen voor? Als je een goede taakverdeling hebt (hier is geen formule voor, maar gewoon wat werkt voor jullie) en als je samen op dezelfde lijn zit m.b.t. opvoedingsstijl, dan heeft ook dit weer een positieve impact.
Zitten jullie niet of niet meer op dezelfde golflengte? Praat er dan over en probeer de ander zijn of haar kant van het verhaal te begrijpen. Indien je er zelf niet uitgeraakt, kun je best te rade gaan bij een relatietherapeut.
- Je zelfbeeld
Vele nieuwe ouders twijfelen aan hun kunnen, doe ik het wel goed als ouder, het lukt me niet… zo een kleine stem in je hoofd die jezelf onderuithaalt. We verwachten dat we meteen alles kennen en kunnen. En als dat niet lukt, voelt dat als een bevestiging aan. Zie je wel het lukt me niet.
Hoe meer zelfvertrouwen jij echter net wel hebt, hoe sterker je in je schoenen staat, hoe minder energie je kwijtspeelt met twijfelen over jezelf als mens en als ouder. Het helpt om overeind te blijven op stressvolle momenten.
Ik ga hier nu niet dieper op ingaan, maar wel in een van de komende podcastafleveringen.
- Je relatie met je kind
Als we moe zijn en gefrustreerd, dan wordt het soms moeilijk om nog de positieve kanten van iets te bekijken. Zo ook met het ouderschap. Als je merkt dat je vooral kijkt naar wat je kind niet goed doet Vb. niet doorslapen, niet uit zichzelf huiswerk maken, dan kan het helpen om te oefenen op positief denken. Probeer eens elke dag 3 positieve dingen te benoemen, die die dag wel goed gingen. Bijvoorbeeld: je kindje vroeg zelf om een verhaaltje voorgelezen te krijgen om nog wat extra tijd met jou door te kunnen brengen.
Wat ook helpt, is om samen nieuwe positieve ervaringen te beleven. Ga eens samen naar de speeltuin en speel daar bewust met je kind mee.
Hoe meer positieve ervaringen je gaat verzamelen, hoe beter je zal kunnen omgaan met de mindere momenten.
- Je omgeving
Last but not least…ik heb het al heel vaak herhaald, maar er is een beroemde quote, die zegt; it takes a village to raise a child. In punt 2 stonden we kort stil bij de partnerrelatie, maar een dorp is uiteraard veel groter. De mate waarin je hulp krijgt van je ouders en schoonouders, van buren, vrienden en familie bij het opvoeden van je kinderen helpt ook om om te gaan met stressvolle situaties. Hoe zit het bij jou? Krijg jij hulp en wil je die ook vragen en/of aanvaarden? Het is niet voor iedereen zo dat ze automatisch kunnen terugvallen op hun familie. Probeer dan eens te kijken of je andere ‘steunpillaren’ kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan een goede vriendin, of aan de ouders van een vriendje van je kind, misschien wel je buren. Kortom mensen, die jij kan en wil vertrouwen om even mee voor je kind te zorgen.
Bron: Deze tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat gebundeld wordt in de publicatie van Isabelle Roskam en Moira Mikolajczak: Ouders zijn ook maar mensen (2021).