fbpx

Afl. 11 – 3 tips om jezelf niet langer tegen te houden om minder te gaan werken.

Eerst en vooral wil ik zeggen dat het uiteraard geen verplichting is om als mama minder te gaan werken. Ben jij een mama, die het helemaal ok vindt om voltijds te werken? Goed voor jou! Gewoon blijven doen.

Deze podcastaflevering is voor die mama’s, die dit diep van binnen wel graag zouden willen, maar het niet doen.

Velen dromen ervan om minder te gaan werken, meer quality time met hun gezin door te brengen. En toch doen ze het niet. Hoe komt dat?

Er zijn verschillende redenen, waarom mensen die stap niet kunnen of durven zetten. In deze podcastaflevering onderzoek ik graag samen met je de meest voorkomende oorzaken en geef ik je graag enkele tips om daar even bij stil te staan als jij dit ook herkent bij jezelf.

Beluister deze Podcastaflevering nu via Apple of via Spotify.

  1. Dat kunnen wij niet betalen

Ik hoor dit heel vaak: ik wil wel minder gaan werken, maar dat gaat niet, want wij hebben het geld nodig. We kunnen dat niet betalen. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor een aantal mensen zeker de realiteit is. Er zijn echter ook veel mensen, die dit wel zouden kunnen, als ze meer inzicht zouden hebben in hun uitgavenpatroon en bereid zijn om daar kritisch naar te gaan kijken.

Misschien ben jij wel 1 van hen.

Hoe pak je dat aan?

  1. Houd je inkomsten en uitgaven eens een maand nauwkeurig bij in een papieren of digitaal notitieboekje.
  2. Groepeer je uitgaven in categorieën: vb. vaste kosten (energie, water, huur of lening,…), voeding en hygiëne, medische kosten, kleding, hobbies, losse uitgaven (vb. magazines,…).
  3. Bekijk in elke categorie kritisch of dit echt is wat je nodig hebt en of je ergens een kostenbesparing kan doen.
  4. Bonustip: doe deze oefening voor er een kindje is en begin alvast geld opzij te zetten.

Meer moneytips vind je op porterenee.nl  

Bovendien heb je misschien de mogelijkheid om betaald ouderschapsverlof of tijdskrediet op te nemen. In dat geval heb je recht op een bijkomende vergoeding. Vraag ernaar bij je personeelsdienst en/of je plaatselijk RVA kantoor.

  1. Dat kan niet bij mijn werkgever

Jammer genoeg is dat nog steeds de realiteit. Hoewel je als werknemer rechten hebt, zijn er werkgevers die de keuze om deeltijds te gaan werken sterk ontmoedigen. Of er zijn functies, waarin deeltijds werken gewoonweg niet toegestaan wordt. Ja dat kan wettelijk gezien, het waarom erachter is zeer technisch en zou ons hier te ver leiden. Bottom line is dat je dit best op voorhand even nakijkt in het arbeidsreglement van je werkgever.

Ook ik liep hier enkele jaren geleden tegen aan. Ik merkte dat ik diep in mijn hart meer tijd voor mijn gezin wou vrijmaken. In een managementfunctie is dat echter vaak moeilijk. Ik kreeg notabene van een mentor te horen dat ik moest kiezen. Of het moederschap en minde gaan werken of een interessante baan. Oftewel: als je interessant werk op niveau wilt doen, moet je kiezen tussen je gezin en je werk. En heel even dacht ik dat dit waar was.

Ik voelde echter dat ik me daar niet bij kon neerleggen. Moest ik keuzes maken, jazeker. Moest dat ook betekenen dat ik geen interessante projecten meer kon doen? Dat kon toch niet?

Ik legde mijn oor eens te luisteren bij andere mensen, en ik hoorde een heel ander geluid. Het resultaat? Ik werk 3d/week als Freelancer, ik doe fantastisch boeiende projecten bij klanten, en daarnaast heb ik tijd om te coachen en voor mijn gezin. Ik besef dat dit niet voor iedereen gegeven is, maar soms zijn er meer mogelijkheden dan je denkt.

Mijn tips:

  1. Durf te informeren: vraag het eens aan collega’s die al deeltijds werken, hoe vlot je werkgever daar mee omging.
  2. Durf te informeren: bij je personeelsdienst.
  3. Proactief: check voor je gaat solliciteren voor een nieuwe job, hoe gezinsvriendelijk het bedrijf is en of/hoe zij inzetten op een goede work/life balance. De Gezinsbond heeft een charter voor gezinsvriendelijke bedrijven. Op hun website kun je kijken wie dit ondertekend heeft.

Uiteraard betekent dat niet dat je meteen recht hebt om deeltijds te gaan werken. Er zijn steeds een aantal voorwaarden verbonden en in bepaalde situaties kan een werkgever dit weigeren. Informeer je dus vooraf goed bij je plaatselijke RVA kantoor.

Onderzoek in elk geval wat de mogelijkheden zijn.

Voel je dat je je eigenlijk ook niet meer goed voelt in je job, dan raad ik je aan om loopbaancoaching te overwegen. Meer daarover in een latere podcastaflevering.

  1. Angst voor verandering

De derde meest voorkomende reden is dat je misschien gewoonweg bang bent om te veranderen. Soms moet je een aantal dingen durven veranderen voor je de stap naar minder werken kan zetten. Soms zijn dit kleine aanpassingen (vb. je meeneemkoffie en wekelijks magazine niet meer kopen) en soms hele grote (vb. zoals bij mij van werknemer naar zelfstandige gaan).

Alleen biologisch gezien zijn de meesten van ons ingesteld op status quo en doen we er alles aan (vaak onbewust) om die status quo te behouden.

Niemand kan je dwingen, alleen jij kan voor jezelf uitmaken of de verandering opweegt tegen de voordelen. Maar wat zijn nu die voordelen? In mijn geval betekent het dat ik kan helpen bij huiswerk, dat ik ruimte heb voor zelfontwikkeling en nog een aantal zaken.

Hoe kun jij er mee aan de slag? Hiervoor kan je een visualisatieoefening doen. Beeld je in: Je gaat slapen en je staat morgen op. Je werkt deeltijds…hoe zou jouw ideale week er dan uitzien? Schrijf dit neer of maak er een vision board van in pinterest met die zaken die afbeelden waarom jij zo van je deeltijdse leven geniet.

Als je punt 1 en 2 uitgeklaard hebt en het zou kunnen, maar je voelt die angst. Kijk dan naar wat je neergeschreven of gevisualiseerd hebt. Is de stap toch té groot voor je?

Bedenk dan welke kleinere tussenstappen je zou kunnen nemen om je einddoel te bereiken.

Conclusie: voor je zegt minder werken kan niet voor mij, onderzoek of dat werkelijk het geval is of dat jij de enige bent, die jezelf tegenhoudt?

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *