fbpx

Afl. 3 – Over overspannenheid en burn-out bij ouders – met Annita Rogier

“Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden: het best zoek je begeleiding voordat je instort.

Zo’n 12% van alle ouders zou burn-outachtige klachten ervaren door de zorg voor kinderen. En toch, blijft het een taboe om te zeggen dat je het ouderschap soms zwaar vindt en is de drempel om hulp te zoeken hoog.

Hoe komt dat? Wat is de impact van Corona? Waarom is het belangrijk om professionele hulp te zoeken voor je te ver in het rood gaat en waar kun je terecht? Het antwoord op al deze vragen en concrete tips voor als je het mentaal moeilijk hebt als ouder krijg je in dit interview.  

Beluister deze aflevering nu via Apple of Spotify.

In deze aflevering heb ik Annita Rogier te gast. Annita is drs. in de arbeids- en organisatiepsychologie en voorzitter van de vereniging van Erkende Stress en Burn-outcoaches.

Ze coacht al meer dan 30 jaar mensen naar beter resultaat. Managers, stevige professionals, mensen met loopbaanvragen en mensen met werk gerelateerde stressklachten en burn-out. Ze is al 30 jaar een zeer bevlogen trainer.

Ze is ook auteur van verschillende artikels en succesvolle boeken zoals ‘ Van uitgeblust naar energiek’ en ‘Handboek coachen bij stress en burn-out’, te verkrijgen bij de boekhandel.

1. Burn-out is niet nieuw

28 jaar geleden hoorde ik een lezing over burn-out. Het was schokkend om te horen welke ingrijpende effecten een lange periode van roofbouw op lichaam en geest hebben: juist bij heel gedreven mensen.

Je hoorde er toen weinig over in het nieuws, maar ik zag als coach wel mensen die totaal overwerkt waren (men noemde het toen nog niet vaak burn-out). Ik was gebeten om mensen te helpen hier uit te komen. Er waren toen nog weinig instrumenten  en maakte een werkdrukmeter om stressklachten en stressbronnen op te sporen en een herstelprogramma.

2. Corona leidt tot meer angst, spanning en onzekerheid

Stress en ontevredenheid nemen toe en werkplezier en passie nemen af. Volgens een Nederlands onderzoek van CNV hebben ca 30-% van de mensen meer stress op het werk, bijna 40% heeft minder plezier op het werk. Het algemene ziekteverzuim is met ca 21% gestegen. Afgelopen november was er nog geen stijging van het aantal mensen met een burn-out volgens onderzoeksinstituut TNO: maar burn-out en burn-outklachten lag al op ca 17%.

  • Het begin van de eerste Lock down was men zoekend hoe thuis te werken: er was techno-stress om met nieuwe systemen te leren werken.
  • Daarna meldde mensen met overspannenheid of een naderende burn-out dat ze zich beter voelde omdat ze thuis konden werken: ze hadden minder prikkels en afleiding en konden de uren beter zelf invullen.
  • Wat later meldde meer mensen stressklachten: ze misten de steun van collega’s en de ondersteuning van de leidinggevende. Ze voelden zich eenzaam.
  • De werk-privé balans is verslechterd. Men geeft aan dat het lastig is om werk- en privé gescheiden te houden en werkt vaak door in pauzes. Vooral de combi werk en privé liep moeizaam: thuis werken met jonge kinderen die steeds aandacht vragen, is lastig.
  • Men ervaart minder waardering en de communicatie is moeizamer online.
  • In bepaalde beroepen ziet men een gemiddeld grotere toename van stressklachten: zorg (ca 21 % overweegt zelfs te stoppen), IT, onderwijs, schoonmaak, enz.
  • Voor jongeren is het zwaar. Ze kunnen hun afstuderen niet vieren, ze komen lastiger aan het werk en jonge professionals die nog maar net zijn gaan werken voelen zich zwemmen: ze krijgen alleen begeleiding op afstand. Vaak wonen ze ook pas alleen en voelen zich eenzaam en somber.
  • Ook waar men bezorgd is voor verlies van baan of inkomen en reorganisaties door corona hen Brexit hakken er sterk in.

3. Hoe zit het met de parental burn-out?

Zo’n 12% van alle ouders zou burn-outachtige klachten ervaren door de zorg voor kinderen. 20% van de moeder ervaart meer stress sinds corona en 15% van de vaders. Er zijn ook mensen die juist minder druk hebben sinds Corona: ze hoeven de kinderen niet steeds weg te brengen naar allerlei activiteiten.

  • In het algemeen verwachten we te veel van onszelf: we willen de beste ouder zijn en willen dat onze kinderen het goed doen.
  • Werkende ouders moesten nu plots de rol van werknemer, ouder, animator, therapeut en leraar tegelijkertijd vervullen. 
  • Het huis is nooit netjes als de kinderen steeds thuis zijn.
  • Opa en oma mogen niet oppassen. Je hebt weinig gelegenheid om je even stilletjes terug te trekken: iedereen is steeds thuis.

4. Waarom is het nog steeds moeilijk om als ouder (al dan niet tijdig) aan de alarmbel te trekken en toe te geven dat je hulp nodig hebt?  

Schaamte en schuldgevoel spelen een rol; we willen het niet toegeven dat we niet van steen zijn. Mensen zien ook vooral perfecte levens op social media en tv. Je hoort niet zo vaak een ouder in het openbaar zeggen: ik zou mijn kind wel even achter het behang willen plakken.

Er is ook schuldgevoel naar je gezin: dat je nu niet in staat bent voor iedereen te zorgen en je voelt je ook schuldig naar je collega’s toe. Het helpt niet om door te blijven gaan: door net even rust te nemen en aan jezelf te werken herstel je het snelst en doe je dus ook goed voor je gezin en je collega’s.

5. Hoe kom je bij een goede stress- en burn-outcoach terecht?

Ga zeker langs je huis- of bedrijfsarts. Daarnaast vind je begeleiding bij de VESB vzw, dit is de vereniging van erkende stress- en burn-outcoaches.

Je vindt er coaches, psychologen, artsen, enz. Ze hebben allemaal na hun opleiding nog een specialisatie gedaan in stress- en burn-out coaching: ze kunnen kwaliteitsvolle zorg geven. Op de website www.vesb.eu kan je altijd een coach of psycholoog in je buurt vinden.

Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden: het best zoek je begeleiding voordat je instort.

6. Tips & tricks als je het als mama mentaal moeilijk hebt

  • Volg alleen betrouwbaar nieuws en 1 x per dag is meer dan genoeg
  • Maak positieve after corona plannen: wat wil je graag oppakken en doen zodra het weer kan? Verzin een paar nieuwe feestdagen: nationale mierendag?
  • Probeer niet alle rollen perfect te doen: je doet maar wat je kan gegeven de bijzondere omstandigheden
  • Bedenk wat echt belangrijk voor je is en zorg dat je tijdsverdeling dat ook reflecteert.
  • Breng een vaste structuur in je dag aan: dat geeft hersenen rust, hanteer de structuur zo nodig wel flexibel
  • Doe vooral niet alles tegelijk: niet multitasken: baken taken af en werk ze 1 voor 1 af
  • Neem vaak mini pauzes: plan wat tijd tussen videovergaderingen: even naar toilet, even iets drinken, even een adem- of ontspanningsoefening, even wandelen.
  • Ga naar buiten, maak een wandeling
  • Plan toch me time in: zorg dat je leuke dingen blijft doen, op veilige manier
  • Wees niet bang om nee te zeggen als je te veel werk hebt: als je dit wel weet maar niet doet: zoek een coach die je helpt met stress verhogende gedachten.
  • Zoek steun bij anderen: praat met een vriendin: je bent niet alleen, als het weer mag: samen met buren / andere ouders kindvrije momenten creëren: de ene dag heb je het kindje van je buur erbij, maar die neemt de volgende dag jouw kindje: even een moment op iets voor jezelf te doen.
  • Zoek professionele hulp: schaam je niet: je bent maar menselijk
  • Je zegt vaak tegen kinderen: je moet dit eten of doen: daar wordt je groot en sterk van. Zeg ook: mamma of pappa moet nu even chillen: daar blijf ik groot en sterk van. Je kunt je kinderen geen betere les leren.

Tot slot: Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden: het best zoek je begeleiding voordat je instort.

Ben je klaar om hulp te vragen en om je te laten begeleiden door een erkend Stress- en Burn-Outcoach? Stuur dan een mailtje naar info@momwise.be voor meer info of boek hier je gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprek.

Liever een coach bij jou in de buurt? Neem dan een kijkje op de website van de vereniging voor erkende Stress- en Burn-Out coaches: https://www.vesb.eu/ik-zoek-een-coach

De officiële website van Annita Rogier vind je hier: https://www.annitarogier.com

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *