
De zomervakantie gaat bijna starten op het moment dat ik deze Podcastaflevering opneem. Zomerse avonden, vakantieavonturen voor de kinderen, …
Of je er nu voor kiest om op reis te gaan, of een staycation te doen, in deze aflevering geef ik je een aantal leuke, concrete tips om meer rust en energie te halen uit je vakantie.
Beluister deze aflevering nu via Apple of Spotify.
- Plannen = minder stress
De eerste gouden tip is goed op voorhand plannen en voorbereiden. Sorry als je allergisch bent voor plannen, ik zeg zeker niet dat je alles tot op de minuut moet plannen, maar als het gaat over je inpaklijst voor een reis of kamp dan is het een absolute stressverlager als je niet op het allerlaatste nippertje nog de winkels moet afschuimen voor dat ene ding waar je niet aan gedacht hebt en dat je echt echt mee moet hebben.
Zeker als je de 1e keer met een baby gaat reizen, zul je er van verschieten waar je allemaal aan moet denken.
Ik geef het toe, het lukt mij ook niet altijd om alles al een week op voorhand 100% klaar te hebben ,maar ik streef er wel naar.
Zodat het laatste moment echt focus op inpakken is.
Hoe ga ik te werk?
- Markeer de vertrekdatum/startdatum kamp op je kalender
- Tel 3 à 4 weken achteruit en markeer de start van je voorbereidingen op je kalender
Dus bijvoorbeeld, als je op 21/7 zou vertrekken, dan is je startpunt ten laatste 1/7. Dit is een backwards of achterwaartse planning, die er voor zorgt dat je je einddoel haalt.
- Gebruik een handige checklist. Je kan er zelf 1 maken op maat van je gezin, maar er staan er veel leuke op internet. Bijvoorbeeld:
http://www.liesellove.be/ik-ga-op-reis-en-ik-neem-mee-inpaklijst/
https://www.ladylemonade.nl/meenemen-op-vakantie-paklijst/
- Check wat je nog hebt en wat je eventueel moet gaan kopen of lenen en doe dit tijdig. Zo voorkom je dat je dus op het laatste nippertje nog stressy moet rondlopen omdat je iets nog niet gehaald hebt.
- Inpakken: leg alles wat specifiek voor de vakantie is alvast in een koffer/reistas die meegaat. Zo heb je alles al op 1 plek liggen en moet je niet nog extra gaan zoeken, buiten de kledij en badkamerartikelen, die je meeneemt.
Ik moet eerlijk zijn, ik doe dit zo omdat het nodig is, maar ik kan niet zeggen dat ik dit voorbereiden en inpakken op zich superfijn vindt.
Voor een staycation kan je eigenlijk op dezelfde manier tewerk gaan. Denk alvast eens na over de activiteiten, die je dan zou willen ondernemen alleen of met je gezin.
Zorg dat je, als je hier specifiek materiaal voor nodig hebt, dat je dit ook al tijdig in huis haalt. Bijvoorbeeld om te knutselen met je kinderen. Zo voorkom je dat je je kostbare vakantietijd in de winkels doorbrengt of met nadenken over wat je nu vandaag weer is gaat doen.
Behoud je toch graag ruimte voor spontaniteit of helemaal niets doen? Zeker een aanrader, maar noteer toch alvast de activiteiten en bereid je voor, zodat je er ook niet te veel over hoeft na te denken als je toch zin hebt om bijvoorbeeld iets actiefs met je gezin wil doen. Dan heb je gewoon je inspiratiepapier vast te nemen en iets te kiezen.
Niet alleen voor je vakantie maar ook voor je professionele activiteiten raad ik aan om ook al proactief een achterwaartse planning op te maken, zodat je tijdig je prioriteiten kan afronden voor je vakantie. Meer hierover in de volgende tip.
2. Begin alvast met dagdromen
De volgende tip komt uit de positieve psychologie.
Het uitkijken naar…die leuke plek waar je naartoe gaat of dat uitstapje met de kindjes naar de zoo. Wat het ook is dat je wil gaan doen deze zomer, zoek enkele foto’s van en maak een soort van moodboard. Dit kan op papier, maar evengoed kun je een Pinterestbord aanmaken.
Download hier de gratis bijlage bij dit artikel. Er is ruimte voor een vakantiefoto en voor de opdrachten bij andere tips, die later aan bod komen in dit artikel.
Het kijken naar en er al bij wegfantaseren geven je alvast een instant stukje vakantiegevoel.
Voor kindjes kan dit trouwens ook een leuke zijn, om hun voor te bereiden op hun kamp.
3. Vertragen voor het begin van je vakantie
Mijn 3etip is om niet voor 200% gas te geven tot je aan je vakantie start.
Ik deed het ook, tot die laatste dag voor de start van mijn verlof gaf ik nog volle bak gas om al mijn to do’s op tijd af te ronden. Gevolg: de eerste dagen van mijn verlof kwam ik niet tot rust. Mijn lijf stond nog in 6e versnelling, terwijl ik zin had in een trager ritme en zeker als je met kindjes in vakantie bent. Ik vond dat heel frustreren en ik had nadien ook het gevoel dat ik maar een halve vakantie echt had kunnen genieten.
Hoe komt dat nu?
Dit heeft te maken met de hoogte van je stresshormonen. In een normale, gezonde situatie heb je na een stresspiek (waarbij je adrenalineniveau stijgt), door bijvoorbeeld een deadline, of na een moeilijk gesprek, een herstelmoment. (Zie linkse grafiek in figuur 1)
Figuur 1

Je geeft je lichaam als het ware de kans om zich weer ‘veilig’ te voelen. Hier treden dan zogenaamde herstelhormonen in werking en je adrenalineniveau daalt.
Een algemeen principe is dat je herstelmoment best langer duurt dan de stresspiek om je lichaam te laten bijkomen van die extra inspanning. Alles hangt uiteraard af van de inspanning.
Er is alleen een maar, als je jezelf gedurende een langere periode pusht om te blijven doorgaan en je lichaam niet de kans krijgt om te herstellen van de stress, kom je in een situatie van chronische stress terecht. (Zie rechtse grafiek in figuur 1)
Wat er dan gebeurt is dat je lichaam signalen zal aangeven, dat je in het rood aan het gaan bent. Net zoals bij je auto, als je bijna zonder brandstof komt te zitten. Dus concreet, als je die laatste week voor je vakantie nog tegen 200km/u alles aan het doen en voorbereiden bent, dan jaag je je stresshormonen permanent de lucht in, waardoor je als je op vakantie bent eerst een lange herstelperiode nodig hebt om op een normaal adrenaline en cortisolniveau te komen.
Ietwat extreme voorbeelden, maar je wil niet weten hoeveel succesvolle zakenmensen zichzelf een jaar lang uitputten, dan op vakantie gaan, waardoor hun lichaam een soort van shock krijgt en dan ziek worden, of erger…een hartaanval of beroerte krijgen. Hun lichaam kan zichzelf niet meer herstellen, doordat ze te lang een te hoog stressniveau aangehouden hebben.
Hoe zou het klinken als je die laatste week op een normaal tempo kan doorbrengen? Zonder dat race tegen de klok gevoel? Met een gevoel van ‘alles is onder controle’, waarin je misschien al even kan voorproeven van een beetje vakantie?
Door de proactieve planning uit punt 1 EN met het stellen van echte prioriteiten zou dit moeten lukken.
Maar i know, met kinderen weet je nooit. Er kan altijd eentje ziek worden of er kan ook op het werk een noodgeval zijn, dus ik kan je geen 100% garantie geven, maar het doel is vooral om er voor te zorgen dat je kan genieten van je vakantie vanaf dag 1 en niet pas na een week, omdat je lijf eerst moet bekomen van die stressperiode.
4. Doe waar je echt zin in hebt
Het lijkt een evidente, maar doe waar je echt zin in hebt.
Hoe vaak is het jou al overkomen dat je dit of dat op de planning had staan, van vriendin x bezoeken tot op reis die en die toeristische plek bezoeken.
Je had er de dag zelf echt geeeen zin in, maar toch deed je het. Gewoon omdat het zo gepland stond. Soms valt het beter mee en had je toch een leuke tijd, maar heel vaak is dat niet zo en baal je omdat je het toch gedaan hebt. Je had je buikgevoel moeten volgen. Meestal een signaal dat je nood hebt aan iets anders, dat kan rust zijn, maar ook een andere activiteit, die je meer energie geeft.
Kleine kanttekening, als je met je gezin iets gepland had, is het natuurlijk wel zo fijn om dit ook even met hen af te stemmen. Hebben zij er wel zin in? Ok, check of je er echt bij moet zijn, zoja zorg dan dat je iets leuk voor jezelf doet nadien. Nee, en vinden ze het echt echt niet erg dat je niet mee gaat? Ga dan niet mee.
Durf je planning ook eens los laten. Ik weet het ik spreek mezelf ietwat tegen, maar voor een vakantievoorbereiding vind ik planning echt een plus om energie te besparen, maar wat activiteiten betreft kan het net rust brengen om ze eens los te laten.
Het komt er eigenlijk op neer om in je vakantie zo veel mogelijk dingen te doen, die je echt energie geven, zo van amai daar kijk ik nu echt is naar uit, aangevuld met activiteiten, die je echt tot rust laten komen.
Weet je niet goed waar je nu echt nood aan hebt?
Denk hier dan nu al eens over na: Wat zou je doen als je plots een vrije dag cadeau zou krijgen van je werkgever?
Ze hebben je net opgebeld, de kinderen zijn naar kribbe/school, je partner is gaan werken en je mag geen klusjes doen.
Wat zou jij dan vandaag kei graag voor jezelf willen doen?
Noteer de eerste 3 tot 5 zaken, die in je opkomen.
Houd dit lijstje bij de hand tijdens je vakantie en check regelmatig bij jezelf of je die dingen aan het doen bent, die je echt echt leuk vindt en nodig hebt.
6. In het nu blijven en geniet van het moment
Wat je ook gaat doen, probeer in het nu te blijven. Hoe? Hier komt tip 5: Probeer echt te genieten van het moment.
Probeer echt te genieten van de momenten, die je hebt. Focus niet op die perfecte vakantiefoto’s, vaak zijn we bezig met door een lens naar een moment te kijken, voor dat perfecte instagramplaatje vast te kunnen leggen. Alleen, in plaats van gewoon te genieten van het moment, verlies je energie met het zoeken naar die perfecte foto en vergeet je misschien te genieten. (tenzij je een gepassioneerd fotograaf bent 😊)
7. Nagenieten
Jammer genoeg komt ook aan elke vakantie een einde, maar je kan er wel voor zorgen dat je langer kan nagenieten.
Dit kan je doen, door enkele vakantiefoto’s op een goed zichtbare plaats te hangen. Elke keer dat je er passeert en even naar de foto’s kijkt, wordt je herinnerd aan die leuke momenten.
Wat ik zelf ook een hele goed vindt, is als dit kan op je werk, om niet op een maandag terug te beginnen met werken, maar op een donderdag of vrijdag, dan heb je 1 à 2 werkdagen, maar kan je al weer uitkijken naar het weekend. Tijdens het weekend kan je dan nog even in vakantiemodus gaan.
Tot slot, raad ik je aan om op het einde van je vakantie, eens stil te staan bij wat je nu zo leuk vond aan je vakantie, wat gaf jou een echt vakantiegevoel?
Kun je die dingen eventueel inbouwen in je dagelijkse leven, als je weer aan het werk gaat?
Enkele voorbeelden ter inspiratie:
- Samen buiten eten, misschien kun je dit zo veel mogelijk blijven doen als het weer het toe laat. Of doe eens een picknick in je eigen tuin.
- Meer dingen samen doen: misschien kun je elke week zo een ‘familiemoment’ inplannen, waarop je echt samen iets doet.
- Boeken lezen: als je niet veel tijd hebt tijdens het jaar om te lezen, probeer eens elke dag 10 min. te lezen voor je gaat slapen.
Zo dat waren mijn tips voor jou om meer rust en energie te halen uit je vakantie en om langer te genieten van je vakantiegevoel.
Alvast een hele fijne Zomervakantie gewenst!
Groeten,
Bianca