fbpx

Afl. 6 – Jouw ideale work/life balans ontwerpen: hoe begin je er aan?

Check regelmatig voor jezelf waar het nu echt om gaat.

In deze aflevering geef ik je graag een aantal tips en oefeningen om uit te zoeken hoe jouw ideale work/life balans er uit ziet. Ik wil met jou kort op stap gaan, om uit te zoeken wat je echt zelf wil, en niet naar dat wat volgens jou van je verwacht wordt.

Beluister deze aflevering via Apple of via Spotify.

Ik maak zelf altijd gebruik van de zomermaanden, om even stil te staan en te checken in welke mate ik mijn leven leef zoals ik het zou willen leven. En zo niet wat ik kan doen om daar wel te geraken. Anderen doen dat eerder naar het einde van het jaar toe of het overvalt je ineens. Het maakt niet uit wanneer je hier bij stilstaat, als je het maar af en toe doet. Het leven raast immers als een sneltrein voorbij, en voor je het weet zijn je kinderen volwassen en vraag je je af waar de tijd gebleven is.

Ik wil met jou in deze aflevering al even kort op stap gaan, om uit te zoeken wat je echt zelf wil, en niet naar dat wat volgens jou van je verwacht wordt.

Hoe pak je dat aan? Hoe begin je daar nu aan?

 1. Voorbereiding

Kies een moment en plaats uit, waar je even tot rust kan komen en je niet gestoord wordt. Misschien heb je een leeshoekje of een hoekje in je tuin, maakt niet uit, zolang je niet gestoord wordt. Dit is belangrijk om echt op jezelf te kunnen focussen.

Neem iets om te schrijven, een paar kleurpotloden en een papier formaat A4 of groter.

Merk je dat je een drukke dag had of dat je het moeilijk vindt om tot rust te komen? Doe dan eerst iets wat jij rustgevend vindt. (vb. even muziek luisteren, eerst iets sportiefs doen,…) of een ademhalingsoefening kan ook werken.

Ik geef er hier eentje mee:

 • Adem 7 tellen in
 • Houd je adem 3 tellen vast
 • Adem 7 tellen uit

Doe dit gedurende 5 minuten.

Als je voelt dat je er klaar voor bent, dan gaan we aan de slag.

2. Huidige situatie

Eerst brengen we je huidige work/life balance in kaart.

Gebruik hiervoor de Template Work/Life Balance

In deze template kun je voor alle weekdagen aanduiden hoeveel uur per dag je besteed aan je activiteiten.

Maak voor je begint, voor jezelf een aantal categorieën:

Vb.

 • Werk
 • Kinderen
 • Huishouden
 • Slaap
 • Me-time

Geef elke categorie een kleur.

Kleur vervolgens voor elke dag het aantal tijdsblokken dat je besteed aan elk van de activiteiten. Weet je dat niet vanbuiten? Doe de oefening dan eens gedurende een week op het einde van elke dag.

Als je deze hebt ingevuld, sta dan even stil bij wat je daar nu van vindt.

Ben je tevreden?

Of merk je al dingen waaraan je meer of minder tijd aan zou willen besteden?

Noteer alvast even voor jezelf wat je opmerkt.

3. Ideale Situatie

Om te ontdekken wat je ideale situatie is, gaan we gebruik maken van een visualisatie-oefening.

Beeld je in: we reizen door de tijd en je mag binnen 10 jaar een feest geven om je leven te vieren, je mag dit geven op eender welke locatie, en je mag zelf kiezen wie je uitnodigt. Alles kan en mag, geld speelt geen rol.

Hoe zou jouw feest er dan uitzien?

Wat wil je dan kunnen vieren? Waar ben je dankbaar voor?

Denk er even over na, maar niet te lang, volg je eerste ingevingen en teken je feest op het blad papier. Het maakt niet uit als je niet zo goed kan tekenen, het gaat er om dat je het visueel maakt.

Waarom? Tekenen stimuleert je creatieve hersenhelft en helpt je om dichter bij je intuïtie te komen (lees: deze keer niet je hoofd aan het woord laten, maar je hart)

Neem hier minstens 15 min. de tijd voor. Zet me dus maar even op pauze voor je verder gaat.

Klaar?

Kijk nog eens naar je tekening en laat het even op je inwerken wat je ziet.

Wat valt je op?

 • Welke mensen zijn er wel bij? Welke mensen niet?
 • Wat zegt de locatie jou?
 • In de natuur? Kun je vandaag genoeg genieten van de natuur?
 • In een ander land? Waarom daar? Wat is er daar en zou je graag ook hier hebben? Gaat het echt over dat specifieke land of ben je eerder op zoek naar meer avontuur?

We vergeten vaak om even verder te kijken dan ons eerste gedacht. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen, die dromen van een leven in het buitenland, maar die teleurgesteld ook weer terug naar hun thuisland keren. Hoe komt dat? meestal omdat het leven daar toch niet helemaal was wat ze er van verwachtten of omdat ze veel heimwee hadden. Een goede voorbereiding maakt uiteraard veel goed, maar meestal waren ze niet zo zeer op zoek naar dat grote buitenlands avontuur, maar naar meer ruimte, meer natuur, meer tijd voor hun gezin, trager leven,…

Heb jij een buitenlanddroom, dan wil ik je die zeker niet ontnemen, maar check voor jezelf even waar het nu eigenlijk echt om gaat.

Vraag jezelf ook af of je dit eventueel ook in je leven hier zou kunnen inbouwen?

4. Vergelijken

Vergelijk dit ideale beeld met je huidige situatie.

Vul de template opnieuw in, maar dan voor je ideale situatie.

Wat kun je zelf doen om de eerste stappen richting je ideale situatie te zetten?

Kies er 3 uit en ga daar het komende jaar alvast mee aan de slag.

Durf ook echt te kiezen. Veel mensen vinden het moeilijk om te kiezen, omdat ze vertrekken vanuit de redenering: kiezen is verliezen. Ze twijfelen super lang en doen dan uiteindelijk maar niets.

In dit geval is niet kiezen, dus ook verliezen. Er verandert namelijk niets.

Probeer het uittesten van een keuze te zien als een experiment, pakt het niet goed uit, dan houdt niets je tegen om toch iets van je andere ideeën uit te proberen.

Tip: ga voor die 3 zaken, waarbij meteen enthousiast wordt.

Laat je niet ontmoedigen door eventuele obstakels, die je nu al ziet. Een verre reis begin je ook door gewoon een eerste stap te zetten. Verdeel een grote stap eventueel in iets kleinere tussenstappen.

Vb. Je droomde er van om binnenhuisarchitect te worden, maar je mocht dit niet van je ouders. Je wil deze droom nu toch waarmaken. Je hoeft niet meteen je ontslag te geven op je huidige job, maar je kan je wel al inschrijven voor een hobbycursus om er al eens van te proeven.

Ontdek wat jouw tussenstappen zijn.

Vind je dit een moeilijke oefening? Weet je het eigenlijk toch nog niet zo goed?

Persoonlijkheidstesten en begeleide oefeningen om je persoonlijke waarden en je echte noden te ontdekken kunnen je hierbij helpen. Ik raad je aan om deze steeds onder begeleiding van een ervaren coach te doen, zodat je ook echt een goede uitleg rond de resultaten krijgt, zodat je er ook echt concreet mee aan de slag kan.

Ik wens je graag veel succes met je eerste stappen richting je ideale work/life balans!

Groeten,

Bianca

P.s.: Heb je ontdekt dat je eigenlijk graag minder zou gaan werken of zelfs thuisblijfmama zou willen worden, maar heb je zo je twijfels over o.a. of dit financieel wel haalbaar is of wat dit betekent voor je loopbaan? 

Ontdek het antwoord op deze en nog vele andere vragen in het nieuwe online MomWise Traject ‘De weg naar minder werken’ – coming soon in Augustus 2021 – meer info

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *