fbpx

Afl. 9 – Ik heb (bijna) een burn-out. Wat nu?

Deze aflevering is voor die mama’s en papa’s, die voelen dat het allemaal te veel aan het worden is, of die net de diagnose overspannenheid of burn-out kregen van de huisarts. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat het niet gemakkelijk was om de weg te vinden naar het voor mij beste pad om te herstellen en wie me daar het beste bij kon helpen. Vandaar deze aflevering, om die zoektocht voor jou te vergemakkelijken.

Beluister deze Podcastaflevering nu via Apple of via Spotify.

  1. Juiste diagnose

Eerst en vooral is het belangrijk om effectief een juiste diagnose te krijgen, want dan pas kan je op zoek gaan naar de gepaste begeleiding.

Je kan voor je bezoek aan je huisarts al eens de zelfcheck overspannenheid/burn-out invullen, die je terug vindt op onze website.

Deze kun je dan meenemen als voorbereiding voor je gesprek met je huisarts. De check op zich stelt geen diagnose, maar het helpt je om de vragen van je huisarts zo goed mogelijk te beantwoorden. Hij of zij kan dan  gerichter een diagnose stellen.

Ik kan me voorstellen dat het niet altijd eenvoudig is om uit te spreken, zelfs niet naar je huisarts, dat het even niet zo goed gaat met je.

Probeer dan aan het volgende te denken:

– de huisartsen zijn er om jou te helpen, net op die momenten dat er fysiek, maar ook mentaal iets aan de hand is. Het gaat hen om jouw welzijn.

– sta ook even stil bij het alternatief. Stel dat je nu niet luistert naar je lichaam? Zie je jezelf nog zo weken/maanden voortgaan? Wat als ik je zeg dat hoe langer je jezelf verder blijft uitputten, hoe groter de kans dat je herstelperiode steeds langer wordt?

Ik hoop dat je de moed vindt om die belangrijke eerste stap te zetten, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

2. Aanvaarding

Daar sta je dan, je huisarts heeft het uitgesproken. Misschien ben je opgelucht, dat iemand anders het benoemd heeft, of misschien voel je net veel weerstand bij jezelf.

Wat het ook is,  neem de tijd om in eerste instantie te aanvaarden dat het nu tijd is om aan jezelf te denken, aan jouw gezondheid en te focussen op het herstel van jouw lichaam. Hoe moeilijk dat dat ook is.

Voor sommigen kan dit pas als ze goed begrijpen wat er gebeurd is in je lichaam en wat het nu nodig heeft. Waar komen je symptomen vandaan, en wat is er nodig om aan je herstel te beginnen.

Ik ga hier in deze aflevering nu niet te diep op in gaan, maar ik laat dit zeker later nog eens aan bod komen.

3. Rust

De huisarts zal je waarschijnlijk rust voorschrijven.

Ik wil hier even de mythe doorprikken dat je herstelt van overspannenheid of een burn-out door enkel te rusten op je zetel of in bed.

Als je echt heel uitgeput bent is dat natuurlijk het eerste dat je wil gaan doen en liefst zo veel mogelijk. Logisch ook, je lichaam pruttelt misschien tegen om nog iets anders te kunnen doen. Probeer het maximum tot 2 weken te beperken en start daarna weer door periodes van rust tijdens de dag af te wisselen met lichte activiteiten. Liefst iets dat je leuk vindt om te doen, iets waar je nog eens energie van krijgt.

Dit is belangrijk, omdat je door alleen te rusten niet herstelt van een burn-out. Je lichaam is zo gebouwd dat het zichzelf kan herstellen mits een beetje inspanning van jou. Hiermee bedoel ik dat je door lichte, energie gevende activiteiten de herstelhormonen in je lichaam aan het werk zet. Voor de overachievers onder ons, dit is de moment waarop je niet zo ver en zo hoog mogelijk moet gaan springen. In tegendeel, het is de moment om te voelen wat je lichaam nu aan kan. Door te oefenen kun je die periodes langer maken. Een goede aanrader is wandelen, hier is de positieve impact bewezen op je lichaam en op mentaal vlak. En je wordt er weer fitter van, mooi meegenomen.

4. Begeleiding

Het is heel moeilijk om uit een burn-out te geraken of deze op het laatste nippertje te voorkomen zonder goede begeleiding. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar om te onderzoeken hoe dit gekomen is, je kan begeleiden in hoe je er van kan herstellen en belangrijk hoe je dit in de toekomst kan voorkomen, heb je iemand nodig die de juiste vragen kan stellen, je als het ware een spiegel kan voorhouden en die ervaring heeft met Stress- & Burn-Out Coaching.

Hoe vind je nu door de bomen het bos? Er zijn namelijk vele mogelijke hulpverleners zoals erkende psychologen en erkende coaches, alternatieve geneeskunde, maar ook zelfverklaarde coaches zonder een degelijke opleiding.

En het is al moeilijk om je verhaal te vertellen aan iemand, die je niet kent, dus het is wel zo belangrijk dat je meteen bij de voor jou juiste hulpverlener terechtkomt.

Over de keuze tussen psycholoog of coach, ga ik dieper in in de volgende aflevering. Heb je echter een reeds gekende andere psychische aandoening, of heeft je huisarts een vermoeden, dan raad ik je sowieso aan om gelijk contact op te nemen met een psycholoog.

Let wel op, niet alle psychologen hebben ook doorgedreven expertise in stress- en burn-outcoaching. Als je huisarts je doorverwijst naar een psycholoog, durf dan ook kritisch te vragen of die ook daarin gespecialiseerd is.

Maar vooral, kies voor iemand die:

  1. Een degelijke opleiding gevolgd heeft
  2. Met wie je een klik voelt. Tip: ga al eens kijken naar hun website, die zegt al iets over hen.

Uiteraard ben je welkom bij MomWise Coachpraktijk, maar heb je toch graag een stress- en burn-out gespecialiseerde coach of psycholoog in jouw buurt, dan vind je die via www.vesb.eu

Zij kunnen jou helpen om jou op maat te begeleiden in jouw herstelproces en om jou in contact te brengen met andere hulpverleners, die als ik het zo cru mag stellen, geen charlatans zijn.

Heb jezelf de fut niet om iemand te vinden, vraag dan hulp aan iemand die jou goed kent en die je vertrouwt om de zoektocht voor jou te starten en jou een top 3 te geven, zodat je zelf kan aangeven wie je wil contacteren.

Laat je niet ontmoedigen als je bij een eerste kennismakingsgesprek de klik niet voelt, het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt, dus durf dit ook gerust aan te geven als het niet klikt en neem contact op met een andere coach of psycholoog.

Jij moet je op je gemak voelen, zodat je maximaal kan focussen op je herstel en de coach of psycholoog kan vertrouwen om open en eerlijk je verhaal te vertellen en te laten begeleiden.

Zo dat waren al 2 grote stappen.

5. Hulp vragen aan anderen

Maar dan is er nog die andere hulp die je misschien nodig hebt. Het is nu echt wel tijd om een aantal dingen of extra taken in je huishouden of de zorg voor je kinderen uit te besteden. Hoe lastig dat je dat ook vindt, misschien weerhoudt dat stemmetje in je hoofd je er van, maar het is nu echt tijd om eerst goed voor jezelf te zorgen. Onthoud ook dat dit niet per se voor altijd zo gaat moeten blijven, maar voor nu is het even nodig. 

Meestal ben je nu in een fase dat oplossingen bedenken niet zo vlot meer gaat, je brein werkt misschien even niet zoals het anders doet en je bent al uitgeput, dus durf aan je partner vragen om je hierbij te helpen. Heb je geen partner, vraag dan hulp aan een goede vriend/vriendin of aan je ouders. Moest je denken: ik wil hen niet tot last zijn, laat die gedachte dan los en denk: ik gun hen de kans om me hierbij te helpen ipv machteloos te moeten toekijken.

Praat ook met hen over wat jij nu nodig hebt om te kunnen herstellen.

Het is nu tijd om aan jezelf te denken en heel erg goed voor jezelf te zorgen. Jouw gezondheid is nu prio nummer 1.

6. Communicatie naar je werkgever

Tot slot nog iets over communicatie naar je werkgever. Uiteraard is het belangrijk om ook met hen het gesprek aan te gaan. Misschien raad je huisarts aan om minder uren te gaan werken of even helemaal niet te werken.

Je werkgever rekent op jou om het werk gedaan te krijgen. Indien jij er niet bent, is het belangrijk dat je werkgever ook weet wat te verwachten, zodat zij het werk anders kunnen organiseren.

Dit is niet altijd even evident. Je voelt je misschien schuldig, maar probeer dan te denken: ze hebben er meer aan dat ik nu volledig ga voor herstel dan dat ik binnen de kortste keren er weer uit lig en voor langer. Ik mag dus nu echt wel kiezen voor mijn herstel. Een goede werkgever heeft hier begrip voor, hoe lastig het ook voor hen is.

Een andere reden kan natuurlijk zijn dat je werkomgeving mee aan de basis ligt van je burn-out en dat de communicatie misschien voordien al niet zo fijn verliep.

Vind je dit gesprek té moeilijk, vraag dan hulp aan iemand om dit telefoontje of mailtje mee voor te bereiden, of het in jouw plaats te doen. Houd hierbij rekening met de afspraken en procedures rond afwezigheden, die in het Arbeidsreglement staan van jouw organisatie.

Mijn tip: houd het kort en bondig en geef zelf aan hoe en in welke mate je gecontacteerd wil worden door een leidinggevende of collega om te checken hoe het met je gaat.

In het begin wordt vaak aangeraden om alle contact met je werkgever te verbreken, alleen als er geen contact meer is, wordt de drempel nadien meestal groter als je eventueel wil terugkeren. Houd de contactlijn dus open, maar op jouw voorwaarden.

Wil je na het lezen van dit artikel graag door mij gecoacht worden?

Contacteer me dan via info@momwise.be voor een kennismakingsgesprek. Dit is gratis. Zo kun jij meteen aftasten of je de juiste klik voelt.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *