fbpx

De beste zelfzorg apps

Heb jij ook last van een winterdip? De dagen worden korter, er is minder zon en het vallen van het blad doet toch ook iets met je. Of misschien loop je bij je werk aan tegen gigantische deadlines. Of je gezinssituatie is best wel pittig. Wat je reden ook is, (beter) voor jezelf zorgen is het antwoord. Een digitale detox is een goed idee om even tot rust te komen. Al zijn er bepaalde apps die je net goed op weg helpen met zelfzorg. Lees hier de beste zelfzorg apps.

Waarom zelfzorg apps

Ons leven is soms zo druk dat het lijkt alsof we geen 10 minuten kunnen missen. We haasten maar voort, terwijl zelfzorg en tijd voor jezelf een positieve invloed heeft op jezelf en op je omgeving. Maar als je zo gewoon bent om continu te rushen, hoe begin je dan aan zorgen voor jezelf? Soms is het lastig om alles zelf uit te zoeken. Er zijn gelukkig heel wat zelfzorg apps die je op weg helpen om goede gewoontes te bouwen in je leven.

Zoek je een manier om je stress te verminderen? Of wil je je beter in je vel voelen? Ligt je focus eerder op beter slapen? Er zijn heel wat apps die specifiek een antwoord bieden op je vraag.

De beste zelfzorg apps

  • Calm
  • Happify
  • Fabulous
  • Headspace
  • Day One Journal
  • ToDon’t
  • Shleep
  • Forest
  • SuperBetter
  • Moodfit

Calm

Calm helpt jou ontspannen en ontstressen door middel van meditaties, ademhalingsoefeningen en ontspannende verhalen. Dagelijks kies je jouw doel, bijvoorbeeld je slaapkwaliteit verbeteren of je concentratievermogen verhogen. Aan de hand van wat je kiest, krijg je een selectie meditaties, oefeningen of natuurgeluiden voorgeschoteld. Wil je liever gewoon ontspannen? Dan maak je een dagelijks ontspanningsschema via Calm.

Deze zelfzorg app heeft als doelstelling jou gelukkiger én gezonder te maken. Calm geeft je heel wat inzichten hoe je specifiek ontstresst en rust, ongeacht hoe je leven er precies uit ziet. Je kiest ook zelf de lengte van je rustmoment: er zijn oefeningen van drie minuten maar ook van een uur.

Prijs: Gratis proefperiode van 7 dagen, daarna 49,99 euro per jaar of 399,99 euro voor levenslange toegang.
Platform: IOS en Android

Happify

Met spelletjes je mentale gezondheid verhogen? Met Happify hoef je niet verder te zoeken. De app is ontworpen door wetenschappers die focussen op positieve psychologie. Aan de hand van activiteiten en spelletjes worden je hersenen zo getraind dat ze gelukkiger en veerkrachtiger zijn. Via de app wordt je negatieve denken omgebogen in positieve gedachten.

Wanneer je Happify installeert, doe je eerst een test zodat de app jou inzicht kan geven op welke gebieden je het beste aan de slag gaat.

Prijs: De gratis versie geeft je toegang tot heel wat informatie. Om toegang te hebben tot de volledige app dien je een plan te kopen. Een plan start aan 14,99 euro per maand.
Platform: IOS en Android

Fabulous

Zoek je een app dat je helpt om gezonde gewoontes op te bouwen? Fabulous helpt je om je doelen te realiseren en versterkt je productiviteit. Maar het is meer dan dat, de zelfzorg app maakt gebruik van maatschappelijke inzichten zodat je een gepersonaliseerde, hedendaagse app hebt.  Het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld goede gewoontes opbouwt op de manier die het best past bij jou. Je krijgt met andere woorden een unieke beleving en de app past zich aan jou aan.

Prijs: Gratis proefperiode van 7 dagen, daarna kost het 49 euro per maand voor een Teams-abonnement van 5-50 leden.
Platform: IOS en Android

Headspace

Headspace app is een populaire app die je helpt bij meditatie, slaap en zelfzorg. Er zijn meer dan honderd meditatieoefeningen die je helpen om je concentratievermogen te verbeteren of bij je dagelijkse reflecties. De app helpt je ook om in slaap te vallen of net om op een rustige manier wakker te worden. In de app vind je ook workouts en rustige yoga-oefeningen om je fitter te doen voelen.

Prijs: Gratis proefperiode van 7 of 14 dagen, daarna 12,99 per maand of 57,99 per jaar.
Platform: IOS en Android

Day One Journal

Een dagboek is een van de beste manieren om te zien hoeveel je veranderd bent en wat je allemaal bereikt hebt. Je gedachten en gevoelens toevertrouwen aan een papieren dagboek werkt ook therapeutisch. Er zijn heel wat dagboek apps (en natuurlijk ook gewoon de papieren versie) maar met Day One Journal is het heel eenvoudig om een dagboek bij te houden. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om foto’s toe te voegen aan je teksten, zodat je dagboek nog levendiger wordt.

Prijs: De basis is gratis. Premium bedraagt jaarlijks 37,99 euro (met 7 dagen proefversie).
Platform: IOS en Android

ToDon’tList

ToDon’tList klinkt een beetje tegenstrijdig met zelfzorg, maar dat is het eigenlijk niet. Deze zelfzorg app helpt je om slechte gewoontes af te leren, het richt zich op wat je net niet wil doen vandaag. Bijvoorbeeld: vandaag zal er geen berg afwas blijven staan, vandaag ga ik niet sturen naar mijn ex of vandaag ga ik niet op sociale media. Door je voornemens doelbewust te noteren, helpt de app je om je doelen te verwezenlijken.

Prijs: gratis
Platform: IOS en Android

Shleep

Moeite met in slaap vallen? De Shleep app helpt je op weg om sneller in slaap te vallen én uitgeruster te beginnen aan de volgende dag. Met een aantal vragen beoordeelt Shleep hoe goed je slaap is en leert je hoe je beter slaapt. Afhankelijk van je slaapgewoontes bekijkt Shleep welke leermodules voor jou geschikt zijn.

Prijs: Gratis
Platform: IOS en Android

Forest app

Klinkt productiviteit je als muziek in de oren? Dan is Forest iets voor jou. Je gaat in de app elke dag van start met een ‘leeg bos’. Je kiest voor een bepaalde tijd dat je geconcentreerd wil werken en in die tijd groeit er een boom. Terwijl je jou verder focust op jouw taken zie je de boom verder groeien. Neem je intussen toch je smartphone erbij en sluit je de app af? Dan sterft de boom. Op die manier raak je gemotiveerd om geen andere dingen te doen en blijf je dus gefocust. De app herinnert je er ook aan om af en toe pauze te nemen door tussendoor, want ook daar hechten ze bij Forest veel belang aan.

Prijs: IOS 3,99 euro, Android gratis
Platform: IOS en Android

SuperBetter

SuperBetter helpt jou bij het opbouwen van meer veerkracht. Deze zelfzorg app leert je hoe je doelen stelt en hoe je ze bereikt. SuperBetter hecht ook belang aan positieve affirmaties en toont je dan ook hoe je positieve emoties ontwikkelt. Het is de app bij uitstek om optimistischer door het leven te gaan.

Prijs: gratis
Platform: IOS en Android

Moodfit

Of je nu je emoties beter wil begrijpen of last hebt van stress of angst, de Moodfit app is er om je beter te doen voelen. Aan de hand van een vragenlijst zal de app je tonen hoe je jouw gevoelens en ervaringen beter kan begrijpen. Deze wisselende stemmingen houd je bij via Moodfit, zodat je meer inzicht krijgt in hoe deze stemmingen veroorzaakt zijn. Naast deze inzichten geeft de app ook oefeningen mee zodat je aan de slag kan gaan om je stress of angsten te reduceren.

Prijs: gratis
Platform: IOS en Android

Welke zelfzorg app is de beste voor jou?

Zelfzorg is nodig en heeft een positief effect op jezelf, maar ook op je omgeving. Hierboven staan de beste zelfzorg apps die je op weg helpen naar een gezonder leven. Sta even stil bij waar je last van hebt of wat je noden zijn. Afhankelijk daarvan kies je de app(s) die het beste aanvullen op deze noden.

Zijn apps toch niet helemaal jouw ding of ga je liever aan de slag met een coach? Plan dan gerust een gratis kennismakingsgesprek in. Ik luister graag naar jouw verhaal en wat je nodig hebt. Dan kijken we samen of ik jou verder kan helpen.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *