fbpx

De leukste binnenactiviteiten

Nog een paar weken en het is kerstvakantie. Tijd voor familiefeestjes, gezelligheid en veel eten. De kerstvakantie is ook de ideale aangelegenheid om wat meer quality time met je kerngezin door te brengen. In de winter is het niet altijd ideaal weer om buiten te vertoeven, maar gelukkig zijn er heel wat activiteiten binnenhuis die je vakantie leukt maakt en die zorgen voor wat quality time. Ontdek hier de leukste binnenactiviteiten.

Vrij spelen of activiteiten

Al na een paar dagen weinig inspiratie om je kinderen bezig te houden in de vakantie? Eigenlijk is dat helemaal geen ramp, kinderen hebben baat bij vrij spelen. Pas als ze zich gaan vervelen, gaan ze ook op zoek naar nieuwe dingen om te doen. Wat zich omzet tot creativiteit en experimenteren. Roepen de kinderen dat ze zich vervelen? Dat wil tegelijk zeggen dat er ruimte is voor rust en dat er geen nieuwe prikkels binnenkomen. In deze tijden van veel prikkels (zeker tijdens de kerstperiode) is dit eigenlijk een voordeel en een goede manier om prikkels te verwerken.

Je kinderen dus continu entertainen is niet nodig, maar natuurlijk hoef je ze ook niet constant te laten vervelen. Doe dingen samen, zoals koekjes bakken of knutselen, maar laat ze af en toe eens zelfstandig kiezen wat ze willen doen.

Wil je graag je kinderen de kans geven om zelf iets te vinden waar ze zich mee bezighouden Zet dan een kookwekker en spreek af dat je iets samen doet als de wekker af gaat.

De leukste binnenactiviteiten in huis

Vakanties zijn er niet zomaar, ze zijn bewust zo gekozen om de kinderen een pauze te kunnen geven van alle prikkels rond school, huiswerk en andere verplichtingen. Vakanties zijn ook het uitgelezen moment om verder te verbinden met je kind. Zo breng je meer rust en bouw je ook meer quality time in samen. Dat doe je gemakkelijk aan de hand van enkele leuke binnenactiviteiten. Je hoeft alvast zeker niet diep in je geldbeugel te tasten, er zijn tal van binnenactiviteiten die je gewoon thuis of in de buurt doet. 

–          Bouw een kamp

Samen een hut of kamp bouwen, is altijd een goed idee. Haal de kussen en dekentjes maar boven en maak een gezellig kampje waar je lekker in zit. De dekentjes vastzetten, doe je gewoon aan de hand van wasspelden of klemmen. Laat jullie creativiteit de loop en gebruik tafels, stoelen en zelfs ramen.

–          Bedenk samen een verhaal

Kleuren en schilderen is een gegeerde activiteit maar ook verhalen doen het steeds goed. Bedenk samen eens een eigen verhaal dat je eventueel kan begeleiden met tekeningen. Laat je kind de eerste aanzet geven. Of geef zelf een onderwerp of eerste zin aan waar je kind op verder bouwt. Misschien gaat het verhaal wel over opa of over de hond? Of misschien wel over dinosaurussen of marsmannetjes. 

–          Ga lekker koken of bakken

Veel kinderen houden van samen in de keuken staan. Kies een recept of laat je kind kiezen en ga samen boodschappen doen. Geef je kind de verantwoordelijkheid om zelf te bedenken welke stappen er moeten gebeuren. Heb je nog een jong kind? Laat je kindje dan helpen met sorteren of aangeven. Recepten die het altijd goed doen: pizza, taart, pannenkoeken of croque-monsieurs. 

–          Doeboeken en gezelschapsspelletjes

Als kind kon ik me uren bezig houden met van die grote doeboeken met spelletjes in. Nu nog waag ik me soms aan kruiswoordraadsels waar een hulplijn toch wel zo gemakkelijk is. Ook kinderen vinden het leuk om zo’n spelletjes in te vullen, samen met jou. Gezelschapsspelletjes zijn ook altijd een favoriet: kies een spel waarvan het hele gezin mee kan doen.

Schaf eens een coöperatief gezelschapsspelletje aan waarbij je moet samenwerken. Zo heb je die competitie niet en werk je samen toe naar een doel. Pret verzekerd!

–          Maak een thuisbioscoop

Doe de gordijnen dicht en maak het lekker donker in huis. Maak wat popcorn of zelfgemaakte chips en kies een leuke familiefilm. Schuif de salontafel aan de kant en bekleed de grond met kussens, matrassen en dekentjes. Gezelliger wordt het echt niet. Schuif lekker dicht bij elkaar en geniet van de film!

–          Doe een fotoshoot

Scoor met een fotoshoot thuis. Neem je smartphone bij de hand en laat de kinderen (eventueel in thema) eens paraderen. Doe een shoot aan de hand van opdrachtjes: allemaal in dezelfde kleur, om ter engst of verkleed als indianen. Laat de kinderen ook eens van jou een foto nemen, zeker als je zelf ook in thema gekleed bent.

–          Samen gamen

Vooral bij jongens maar ook bij meisjes is gamen populair. Heb je een PlayStation of Switch? Speel eens een spelletje samen. Bekijk wel even of het spelletje geschikt is voor de leeftijd van je kind. Ook voor de kleinsten heb je leuke spelletjes op je smartphone of tablet, zoals de Ketnet Junior app. Je hoeft zeker geen pro te worden: door samen te gamen toon je interesse in hun leefwereld. Dat werkt verbindend en is tegelijk ook leerrijk.

–          The floor is lava

Spelletjes waarbij je beweegt, zijn sowieso een grote aanrader. Kinderen hebben minstens 2 uur per dag beweging nodig en zeker bij regenachtige dagen is het moeilijk om aan 2 uur te komen. Met spelletjes zoals the floor is lava¸ waarbij je de grond niet mag raken of waar je een hindernissenparcours maakt, heb je beweging à volonté! Doe zelf ook eens mee en speel tikkertje.

Tips om meer te verbinden met je kind

Verbinding maken met je kind zorgt ervoor dat je je kind helpt bij zijn zelfontwikkeling, maar hoe doe je dat nu precies? Aan de hand van binnenactiviteiten maak je gemakkelijk verbinding met je kind doordat je echt contact maakt en ze tijd geeft. Het is belangrijk om regelmatig volle aandacht te hebben voor je kind.

Fysiek contact is ook een must als het gaat om verbinding maken. Niet iedereen houdt van knuffelen en fysiek contact, maar kinderen hebben daar nood aan en zoveel deugd van. Jijzelf trouwens ook. Probeer eens doorheen de dag een paar knuffels te geven, wedden dat je meer verbinding voelt?

Als je zelf te druk bezig bent in je hoofd kan je jouw kinderen niet de volle aandacht geven die ze verdienen. Kijk daarom eerst even naar jezelf: zit je goed in je vel? Heb je zelf even een pauzeknop nodig? Plan eventueel wat zelfzorg in zodat je daarna ook met nieuwe energie aandacht kan geven aan je kind.

Als laatste tip: geniet van je kinderen en de tijd die je samen hebt. Het is cliché maar voor je het weet, zijn ze groot en ga je het missen om samen de leukste binnenactiviteiten uit te proberen. Het zijn jouw kinderen, jouw wondertjes, ook al voel je dat misschien niet elke dag. Geniet, geniet!

Wil je graag meer tips voor een betere work-life balance? Volg ons op Instagram of Facebook voor tips. Of beluister de Momwise Podcast.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *