Huiswerk is geen favoriet bij veel kinderen en zorgt daarom soms voor wat onrust. Bij je kind zelf, dat er geen zin in heeft of dat niet zo goed weet hoe hij eraan moet beginnen. Maar ook bij jou omdat je niet goed weet hoe je je kind kan ondersteunen. Wat werkt goed bij huiswerk en wat vermijd je beter? Kom hier te weten hoe je je kind op een goede manier helpt bij zijn huiswerk.
Dit artikel is geschreven vanuit de hij-vorm, maar kan je natuurlijk ook lezen als hij/zij/hen.
Huiswerk maken met je kind
Als ouder wil je misschien dat het huiswerk perfect gemaakt wordt of die ene spreekbeurt van je kind helemaal goed zit, waardoor je een bepaalde druk legt op het huiswerk. Of misschien heb je net moeite met tijd vrijmaken om te helpen. Als ouder komt er op een dag al veel op je af en kan dat huiswerk er even niet bij. Het is alvast zeker niet de bedoeling dat jij het huiswerk maakt voor je kind. Je kan je kind wel begeleiden en motiveren om eraan te beginnen. Met een beetje structuur raak je al een heel eind.
Wat werkt voor het ene kind werkt niet vanzelfsprekend voor het ander kind. Voor de ene werkt het beter om erbij te zitten, terwijl de andere het liever zelf helemaal alleen doet. Als ouder heb je ook een invloed op huiswerk maken: misschien heb je zelf wel graag dat je mag helpen of ben je liever in de buurt als er vragen komen.
Het is belangrijk dat het huiswerkmoment aansluit bij zowel de noden van je kind als wat past binnen het gezin.
Zo help je je kind met zijn huiswerk
Ervaar je huiswerkstress? Er zijn een aantal factoren die stress rond huiswerk kunnen aanwakkeren. Denk maar aan tijdsgebrek, een gebrek aan een rustige omgeving of als ouder weet je niet goed je kind te motiveren. Het is voor veel kinderen een echte opgave om na een lange schooldag nog met de neus in de boeken te moeten zitten.
Zo help je jouw kind gericht met zijn huiswerk:
- Geef je kind zelf de keuze van wanneer hij zijn huiswerk doet. Ontspant je kind liever eerst om daarna werk te maken van zijn huiswerk? Of is hij er liever snel van af? Bepaal samen een moment wanneer huiswerk aan bod komt.
- Zorg dat je even samen met je kind de schoolagenda overloopt en bekijk wat er op de planning staat. Niet alleen vandaag, maar ook voor de komende dagen. Deel het huiswerk op in stapjes, zodat het niet overweldigend aanvoelt.
- Laat je kind zelfstandig werken, maar zorg dat hij jou mag inschakelen als hulplijn. Maak hem ook duidelijk dat hij bij jou terecht kan. Blijf dus in de buurt en motiveer hem met een complimentje als hij goed bezig is. Dwing hem niet, maar toon interesse.
- Pauze nemen, mag! Of het nu na een uur, halfuur of zelfs een kwartier is. Pauzeren is belangrijk en helpt zelfs je kind om beter te onthouden. Het is beter om tussendoor even te ontspannen dan aan een stuk door te werken. Je plant bijvoorbeeld een stuk in voor het eten en een stuk na het eten.
- Vraagt je kind hulp of nog wat extra uitleg? Zorg ervoor dat je dezelfde uitleg geeft zoals de leerkracht. Anders wordt het verwarrend voor je kind.
- Bekijk samen met je kind de resultaten. Laat hem zijn spreekbeurt eens oefenen voor jou of overhoor hem voor een toets. Veel kinderen vinden het leuk om een moment te hebben waar zijn kennis getest wordt.
Wees betrokken en ga in overleg met je kind. Zeg niet: “Je besteedt te weinig tijd aan je huiswerk.” Vraag aan je kind hoeveel tijd hij denkt dat voldoende zou zijn.
Wat vermijd je beter?
- Wanneer je kind de leerstof niet helemaal begrijpt, is dat oké. Het is dus niet de bedoeling dat jij les geeft of je kind gemakkelijk wegwijs kan maken in alle leerstof. Het is logisch dat jij niet alle leerstof beheerst en dat hoeft ook niet.
- Het is belangrijk om je kind zijn eigen huiswerk te laten maken. Je mag hem wel sturen en uitleg geven, maar het heeft geen zin om zijn huiswerk te maken. Foutjes verbeteren, hoeft ook niet. Dankzij de foutjes weet de leerkracht waar je kind staat en of hij nog wat herhaling nodig heeft.
- Het is ochtend en je kind herinnert zich plots weer die taak die vandaag af moest zijn. Het is in de ochtend al druk genoeg, laat staan dat je er nog de huiswerkstress bij moet nemen. Plan dus zeker elke avond een momentje in om de schoolagenda te overlopen.
Enkele praktische tips
- Zorg dat je kind zijn huiswerk kan maken in een rustige, opgeruimde omgeving. Zorg ervoor dat je kind zich goed voelt in de omgeving en dat hij niet snel afgeleid wordt. Het is een goed idee om structuur te creëren en je kind steeds op dezelfde plaats zijn huiswerk laat maken. Zo wordt het een vaste gewoonte.
- Heb je weinig tijd? Plan het koken eens op een ander moment in: maak een gemakkelijke ovenschotel dat je de dag nadien enkel nog in de oven zet of maak een snelle salade dat je gewoon uit de koelkast moet halen. Zo heb je meer tijd om te helpen bij huiswerk maken.
- Is ruzie over huiswerk niet ver te zoeken? Hou het gezellig en denk eraan om ook positieve afspraken te maken: eens een huiswerkvrije dag of beloon je kind dat hij na een halfuurtje huiswerk iets mag doen dat hij leuk vindt.
Merk je dat de avondrush te veel van je vraagt? Momwise is er voor jou. Ik luister graag naar jouw verhaal, om je vervolgens via coaching met concrete acties naar een rustigere avondspits te begeleiden. Plan hier je gratis kennismakingsgesprek in.