fbpx

Stressvrij de feestdagen doorkomen met je kinderen

De sint is nog maar langs geweest en de feestdagen staan alweer voor de deur. We zien uit naar de kerstlichtjes en de gezelligheid thuis maar tegelijk loert er soms wat stress om de hoek. Ook de kinderen zijn gevoelig aan spanning die ze ervaren rond de kerstperiode. Lees hier hoe je stressvrij de feestdagen doorkomt met je kinderen.

Triggers

Er zijn heel wat triggers die stress kunnen opleveren tijdens de feestdagen. Voor jou maar ook voor de kinderen, die eigenlijk vooral rust en ontspanning nodig hebben. Met wat voorbereiding is het gelukkig zeker te doen om deze triggers te ontmantelen en dus stressvrij de feestdagen door te komen.

Tradities

Sommige tradities lijken wel heilig, maar zijn lang niet voor iedereen even haalbaar. Denk maar aan per se tot middernacht opblijven. Beslis (eventueel samen met de kinderen) vooraf wat haalbaar voor jullie gezin is. Geef dit ook aan als je bij familie of vrienden bent. Soms moet je een beetje strijden, maar tenslotte ben jij degene die weet wat lukt en wat niet. Dit kan ook gaan over andere tradities. Misschien viert jouw partner wel op een andere manier dan jij. Ook dan is het een goed idee om te overleggen en misschien een twist te geven aan een bepaalde traditie.

Weinig rustmomenten

Het is natuurlijk gezellig om met de familie rond de tafel te zitten en spelletjes te spelen. Probeer toch hier en dat wat rustmomenten in te plannen. Niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Misschien hebben de kinderen nood aan een wandelingetje buiten of willen ze even op hun kamer (of een andere stille kamer) rusten. Zorg ook voor jezelf. Ook jij mag even 15 minuten op bed liggen. Het is tenslotte kerstvakantie. En vakantie is er ook om bij te tanken.

Geen rekening houden met ritme van de kinderen

Naast de rustmomenten is het een aanrader om rekening te blijven houden met het ritme van de kinderen. Zeker jonge kindjes hebben hier baat bij. Probeer hun dutjes in te plannen wanneer ze normaal slapen, net zoals eten en drinken. Een kind dat honger heeft, is meestal niet zo aangenaam. Hou zoveel mogelijk routines vast.

Ben je bij familie en heb je kindjes die moeilijker eten? Pols even naar het menu. Zorg eventueel voor wat favoriete snacks of neem iets mee dat je kind zeker lust.

Stress rond cadeautjes

De cadeautjesstress begint al vroeg voor kerst. Wat ga je nu weer kopen? Begin zeker met op tijd kopen van cadeautjes, zo ben je minder gehaast en heb je ruim de tijd om te kiezen. Pak ze goed in en voorzie ze van een naam (en natuurlijk goed verstoppen).

Veel mensen in een kleine ruimte

Niet iedereen kan even goed tegen drukte. Sowieso komen tijdens de feestdagen heel wat prikkels binnen, ook wanneer je allemaal rustig aan tafel zit. Zijn de prikkels echt teveel? Kies voor jezelf en je gezin en wees daar eerlijk over. Doe eventueel een stukje maar geen hele namiddag. Het is belangrijk dat iedereen leuke feestdagen beleeft.

Niet kindvriendelijk

Soms is er zoveel nadruk op de volwassenen dat de kinderen zich een beetje uitgesloten voelen. Laat ze meehelpen waar ze willen. Voorzie een kinderhoekje waar de kinderen ongestoord kunnen spelen. Zo kunnen ze zich ook even terugtrekken uit de kerstdrukte. Misschien is het een idee om een kids tafel te maken en een apart kids menu te voorzien. Dit is vaak een hit bij kinderen.

Planning

Deel jouw planning. Elk kind is anders en daarmee ook elk schema. Heb jij kinderen waarvan ze echt op tijd in bed moeten? Geef dit dan aan, zo kan hier rekening mee gehouden worden. Vraag eventueel ook naar de planning van de gastvrouw, zo kun je jouzelf en je kinderen beter voorbereiden op wat er komt.

Creatief met kerst

Er bestaan natuurlijk nog meer triggers, maar de belangrijkste tip is om gewoon te doen wat past bij jullie als gezin. Niet alle gezelligheid moet op kerstavond en kerstdag plaatsvinden. Opteer eens voor een lunch met de familie in plaats van een diner. Hou in de kerstvakantie eens een pyjamadag, waar je gezellig samen kerstfilms kijkt in alle rust. Of doe een andere binnenactiviteit. Doe vooral waar jullie zin in hebben.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *